Ο Βίκος καλλιεργείται κυρίως για το σανό του και κατά δεύτερο λόγο για τον καρπό του και αποτελεί άριστη ζωοτροφή από άποψη ποιότητας,  γιατί τόσο το χόρτο του όσο και ο καρπός του είναι πολύ πλούσιες ζωοτροφές.
Ωστόσο, ο καρπός του με τη φυσική του μορφή δεν χρησιμοποιείται απεριόριστα στη διατροφή γενικά των ζώων, αλλά με κάποιους περιορισμούς.
Ακόμη, ο Βίκος χρησιμοποιείται για βόσκηση, καθώς και για ενσίρωση.
Στην τελευταία αυτή περίπτωση, συγκαλλιεργείται με κριθάρι (οι πρώιμες ποικιλίες)  ή με βρώμη (οι όψιμες).
Τέλος, χρησιμοποιείται συχνά για χλωρή λίπανση.
Λόγω της έντονης αζωτοδεσμευτικής του ικανότητας, στην ελληνική γεωργική πρακτική έχει καθιερωθεί ως ο απαραίτητος εταίρος στην αμειψισπορά των σιτηρών, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στη μείωση των εισροών των ξερικών καλλιεργειών.

ΟΜΗΡΟΣ - ΒΙΚΟΣ (VICIA SATIVA)

Πρόκειται για ελληνική δημιουργία, που προήλθε από τη διασταύρωση διαλογών εντοπίων πληθυσμών (οικότυπα) Βίκου. Είναι ποικιλία πρώιμη, χειμερινού τύπου, πολύ παραγωγική και με καλή προσαρμοστικότητα στα ελληνικά περιβάλλοντα.

Περισσότερα: ΟΜΗΡΟΣ - ΒΙΚΟΣ (VICIA SATIVA)

Τελευταία Νέα

Facebook

Twitter