Σόλων (Solon)
Ποικιλία κουκί
Πρόκειται για ελληνική δημιουργία, η οποία προήλθε από τη σύνθεση συγγενικών κλώνων.
Είναι πρώιμη συνθετική ποικιλία χειμερινού τύπου, με υψηλή και ποιοτική παραγωγή καρπού. Προσαρμόζεται άριστα στα ελληνικά περιβάλλοντα, όπου καλλιεργούνται τα κουκιά. Χαρακτηρίζεται ως πολύ ανθεκτική στην ασθένεια Sclerotinia spp., καθώς και στις ιολογικές ασθένειες των κουκιών.
Αντέχει στο χειμωνιάτικο ψύχος μέχρι -10ο C. Οι σπόροι του είναι μέτριοι νεφροειδείς, ανοιχτού καφέ χρώματος, γυαλιστεροί, χωρίς διακόσμηση. Αποτελούν άριστη πηγή πρωτεϊνης (23-25%), με καλή περιεκτικότητα φυσικών αμινοξέων. Επίσης, είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας και φωσφόρου.
Με την καλλιέργειά του, το έδαφος εμπλουτίζεται σε μεγάλο βαθμό με τα απαραίτητα αζωτοβακτήρια και γι’ αυτό συνιστάται ιδιαίτερα στην αμειψισπορά των ξερικών αγρών. Σπέρνεται κατά γραμμές που απέχουν περί τα 40 εκ. μεταξύ τους.
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Για την καλλιέργεια
Αγρονομικά χαρακτηριστικά
Προσαρμόζεται στα μεσογειακά περιβάλλοντα και είναι κατάλληλο για παραγωγή ζωοτροφών.

Πρωιμότητα
Πρόωρα-ώριμη.
Χαρακτηριστικά Κόκκου
Νεφροειδές σχήμα μικρού μεγέθους, Πρωτεΐνες 29%, βασικό χρώμα Μπεζ.
Λουλούδια
Χρώμα λευκό με παρουσία σημείου μελανίνης, μόνο στο πρότυπο και όχι στην πτέρυγα.
Αντοχή στο Ψύχος
Έως -10 βαθμός °C
Άνθηση
Τέλη Μαρτίου έως μέσα Απριλίου
Ωριμότητα
Κατα την διάρκεια του Ιουνίου
Σπορά
- Από 20 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου. Σε περιοχές με παγετό η σπορά γίνεται από αρχές Φεβρουαρίου έως τον Μάρτιο.
Αντοχή στις Ασθένειες
- Sclerotinia spp.: Πολύ καλή
- Ιοί: Πολύ καλή.