Παύλος (Pavlos)
Πρόωρα ώριμη ποικιλία
Ελληνική συνθετική ποικιλία, η οποία προήλθε από τη σύνθεση συγγενικών κλώνων. Είναι πρώιμη, χειμερινού τύπου και αποδίδει μεγάλες αποδόσεις καρπού υψηλής ποιότητας. Χαρακτηρίζεται από άριστη προσαρμοστικότητα στα ελληνικά περιβάλλοντα, όπου καλλιεργούνται κουκιά, καθώς και μεγάλη αντοχή τόσο στη Sclerotinia spp., όσο και στις ιολογικές ασθένειες των κουκιών. Αντέχει στο χειμωνιάτικο ψύχος μέχρι -10ο C. Οι σπόροι του είναι μπέζ χρώματος, νεφροειδούς σχήματος, μέτριοι, αλλά λίγο μεγαλύτεροι και με μικρότερη περιεκτικότητα σε ταννίνες, από τους σπόρους της ποικιλίας ΣΟΛΩΝ. Ο καρπός είναι πλούσιος σε πρωτεϊνη (22-24%) και φυσικά αμινοξέα και αποτελεί πολύ καλή πηγή ενέργειας και φωσφόρου. Με την καλλιέργειά του, το έδαφος εμπλουτίζεται σε μεγάλο βαθμό με τα απαραίτητα αζωτοβακτήρια και γι’ αυτό συνιστάται ιδιαίτερα στην αμειψισπορά των ξερικών αγρών. Σπέρνεται κατά γραμμές που απέχουν περί τα 40 εκ. μεταξύ τους.
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Για την καλλιέργεια
Αγρονομικά χαρακτηριστικά
Προσαρμόζεται στα μεσογειακά περιβάλλοντα και είναι κατάλληλο για παραγωγή ζωοτροφών.
Πρωιμότητα
Πρόωρα-ώριμη.
Χαρακτηριστικά Κόκκου
Νεφροειδές σχήμα μικρού μεγέθους μεγαλυτερο απο την ποικιλία Σόλων, Πρωτεΐνες 28%, βασικό χρώμα Μπεζ.
Λουλούδια
Χρώμα λευκό με παρουσία σημείου μελανίνης, μόνο στο πρότυπο και όχι στην πτέρυγα
Αντοχή στο Ψύχος
Έως -10 βαθμός °C
Άνθηση
Τέλη Μαρτίου έως μέσα Απριλίου
Ωριμότητα
Κατα την διάρκεια του Ιουνίου
Σπορά
- Από 20 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου. Σε περιοχές με παγετό η σπορά γίνεται από αρχές Φεβρουαρίου έως τον Μάρτιο.
Αντοχή στις Ασθένειες
- Sclerotinia spp.: Πολύ καλή
- Ιοί: Πολύ καλή.